Sarı Prenses, Iceman, Mavi Prenses Hastalıkları

0
8414
sari_prenses_portakal_iceman

Sarı prenses, Iceman, Mavi Prenses vb. chicled türü balıklarımız beslenme ve bakım noktasında birbirinden farklı spesifikasyonlara sahip olsalarda, ortak hastalık risklerini taşımaktadırlar.

Akvaryum balıkçılığı bir hobi ve bununda sağlıklı olarak devam etmesini istiyorsanız, balıkların bakımını önemsemelisiniz;

Hastalıklara Yakalanmamak İçin;

1-Akvaryumunuzun hacmini mümkün olduğunca büyük seçmelisiniz:

Küçük hacimli akvaryumlarda balıklar arasında kavgalar olacaktır ve yaralanmalar sonucunda enfeksiyonel hastalık riskleri çok yüksektir.

Aynı standart filitrasyon ortamında hacminiz büyüdükçe su da oluşabilecek amonyak oranını azaltmış olacaksınız ve zehirlenmelere ve su ile oluşabilecek parazitlenmelerin önüne de geçmiş olacaksınız.

2-Filtre Sistemi:

Akvaryumuzun ebatı bu noktada hiç önemli değil, hacminiz ne olursa olsun, sump ya da dış filtre her zaman seçiminiz olmalı. Filtreleme sisteminizin kalitesi arttıkça suyunuzun da kalitesi artacak ve daha sağlıklı bir hobi yapma fırsatı bulacaksınız. Zararlı bakteriler kötü su koşullarında daha hızlı üremekte ve gelişebilmektedir.

3-Sık Su Değişimi:

Akvaryumunuzun hacminin büyük olması ya da filtre sisteminizin çok iyi olması, su değişimi yapmayacağınız anlamına gelmemektedir. Bayatlayan suyun bir miktarı akvaryumdan çekilerek taze su akvaryuma eklenmelidir ve bu işlem periyodik bir şekilde uygulanmalıdır.

4-Beslenme türü ve zamanı:

Önerilen günde 4-5 kez azar azar yemlemektir fakat bunu başarabilmek yoğun iş ortamında çok mümkün olamabiliyor. Sabah ve akşam balıklarınızın tıka basa doymayacağı şekli ile yemlemek isabetli. Balıklarınızın bir miktar doymaması en mantıklısı zira sindirim sistemleri daha zinde olacaktır. Beslediğiniz türün otçul, etçil, ya da karışık beslenme isteyebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Etçil ise haftada en azından 1 gün bitkisel kaliteli bir yem ile beslenmesi elzemdir, otçul ise de bunun tam tersini yapmanız önerilmektedir. Kronik bağışıklık problemi bulunan tropheus gibi türlürde daha dikkatle davranmalısınız. Ucuz yemlerden kaçının, yerli kaliteli yemlere yönelmenizi tavsiye ederim.

sarı prenses hastalık

5-Dişi-Erkek Oranı:

Balığınızın türüne göre eğer erkek sayısı fazla ise baskın olmayan erkeği akvaryumunuzdan çıkarın. Zamanla baskın güçlü erkek diğerini yaralayacak ve ölümlere sebebiyet verecektir. Sarı Prenses, mavi prenses, iceman gibi türlerde 1 erkek 4 dişi ortalama bir orandır fakat erkek çok baskın bir erkek değil ise dişi sayısı 3 e düşebilir, tam tersi bir durumda 5 e  de çıkabilmektedir.

Örnek olarak videoda baskın erkeğin diğer erkeğin gözüne vurması sonucu göz üstünde oluşan hasarı göreceksiniz. Verimli bir erkek olmasına rağmen elden çıkartıldı.

6-Kuluçka Süresi ve Kusma Sonrası:

Balıklarınızın en hassas olduğu dönemdir. Sarı prenses, mavi prenses ve iceman gibi türler yumurtladıktan ve erkek balık yumurtaları dölledikten sonra,  yumurtaları ağzına alarak kuluçka evresini başlatır. Bu süreçte balık ağız yolu ile beslenememektedir ve bu süreç balığın fazlası ile enerji tükettiği bir dönemdir. Dişi balık bu dönemde diğer dişilerin ya da en zoru erkek balığın tacizlerine maruz kalmaktadır ve karşılık veremediği için yaralanabilir. Eğer ki balığınızın daha fazla hırpalanmasını istemiyorsanız ayrı bir akvaryuma alabilirsiniz ya da kusturabilirsiniz. Kusturma esnasında özenle davranın en ufak bir deri tahrişinde mantar hastalığına yakalanması kaçınılmaz olur. Balıklarda mantar hastalığının tedavisi

mavi prenses

En Sık Görülen ve Tedavisi Mümkün Olan Balık Hastalıkları

  • Parazitlerin yol açtığı hastalıklar (iç, dış, solungaç paraziti vb.)
  • Mantar
  • Beyaz benek
  • Kavga, çarpma sonucu fiziksel yaralanmalar,
  • Yüzgeç erimesi,
  • Zehirlenmeler (silikon, amanyum, nitrit-nitrat vb.),
  • Hava kesesi deformesi-patlaması vb.

Balığınızın Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız

Madde madde yazma gereği aslında duymuyorum. Bu noktada iyi bir gözlemci olmanız gerekiyor. Balıklarınızın sağlıklı zamnalarında ki hal ve hareketlerini bilmiyorsanız hastalıklı zamanlarında ki tavırlarından rahatsız olduklarını saptamanız sadece zaman kaybı olacak ya da yanlış teşhise neden olacaktır. Fakat acil müdahale gerektiren durumlarla ilgili birkaç madde yazma gereği duyuyorum;

  • Balığınız yan yatmış bir şekilde ise,
  • Balığınız halsiz, yorgun ve yem yemiyorsa,
  • Balığınız akıntıya kendini bırakmış bir halde istemsiz şekilde sağa ve sola savruluyorsa,
  • Balığınızın üzerine pudra dökülmüşçesine beyaz noktalar oluşmuş ise,
  • Balığınızın vücudunda yaralar, kızarıklık var ise (bazı balıkların yüzgeç diplerinde kızarıklıklar genleri ile alakalı olabiliyor, uzmana gösteriniz),
  • Balığınızın yüzgeçlerinde ve ya kuyruğunda deformasyonlar var ise,

vb. durumlarda konudan anlayan birileri ile irtibata geçerseniz hastalıklar fazla ilerlemeden müdahale edebilirsiniz. Karşılaştığınız hastalıklar ile ilgili yorum kısmından konu açarak yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Daha fazla hastalık belirtisi olmasına rağmen, yukarıda sadece tespit edilebilmesi en kolay hastalık belirtilerine değindim…

sarı prenses akvaryumu nasıl olmalı sarı prenses üreme sonrası saklanması

[bs_notification type=”warning”]Warning! Bu sitedeki herhangi bir yazı, resim, makale, haber tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. İstediğiniz zaman www.sametsahin.com.tr bağlantısını kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz[/bs_notification]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz