Akvaryum lepistesleri çok popüler balıklardır.
Popüler olmalarının en büyük sebebi biyolojik yüklerinin yani oluşturdukları atıkların çok az olması ve bu sebeple küçük hacimli akvaryumlarda beslenebilmeleridir.
Ayrıca renkli yapıları ve belki de binlerce, milyonlarca farklı varyetelere sahip olmaları da akvaryum da izlenebilirliklerini ve bizlerin deşarj olabilmemize çok büyük katkı sağlarlar.
1-Bakteri ve Filtrasyon
Akvaryum balığı beslemenin en önemli şartı oturmuş bir su dengesini sağlamaktır. Bunun için bakteri kültürünü akvaryum suyunda oturtabilmek incelik isteyecektir ama akvaryumunuzda berrak su ve bakteri kültürünü oturtabilmek imkansız değildir. Eğer yeni bir akvaryum kuruyorsanız, bakteri kültürü oturmuş bir akvaryumun kirli pipo filtresini olduğu gibi alıp kendi akvaryumunuzda, akvaryumunuzun ebatlarına bağlı olarak 3 saat – 1 hafta aralığında çalıştırmanız yeterli olacaktır.
Şuan kullandığım iç filtre markalarından bahsetmeyeceğim, ilerde bunlara değinebilirim…
2-Akvaryum Sıcaklık Derecesi
Lepistesler tropical balıklardır ve bu cinslerde ısı değişimleri önemlidir. Sıcaklık dengesini iyi sağlayabilmeniz için akvaryumunuzda termostatlı ısıtıcı bulundurmalısınız. Lepistesler ortalama 23-24 santigrat dereceyi akvaryumlarında isterler. 18 derecede besleyen hobiciler ile karşılaşacaksınız fakat bu optimum ısının 18 derece olduğunu göstermez. Sağlıklı bir hobi için balıkların kendi yaşam şartlarına en yakın akvaryum ortamını sağlamaya çalışmak hobiciliğin şiarındandır. Yanlış ısıtıcı seçiminden dolayı balıklarını telef eden amatör akvarist arkadaşlarımızın hikayelerini çok duyuyoruz. İlerleyen yazılarımda doğru ısıtıcının ne olması gerektiğinden bahsedeceğim. Acil öğrenme gereksinimi duyan arkadaşlarımız yorum yaparak sorularına cevap isteyebilirler.
3-Kaliteli Yem
Lepistesler kolay beslenebilir balıklardır. Hemen hemen herkesten bir yem tavsiyesi duyacaksınız. Fakat her zaman uzman bir akvarist den tavsiye istemeniz en doğrusudur. Pahalı markalar her zaman balığınız için en doğru seçim olduğunu göstermemektedir. Doğru yem ve yemleme ile ilgili ilerleyen zamanlarda marka verebilirim. Kendi yeminizi kendinizde yapabilmeli ve balıklarınıza daima canlı yem takviyesinde bulunmalısınız.
4-Akvaryumunuzda ki Diğer Canlılar
Lepistes balıkları ile beslenebilecek en ideal türler şu şekildedir;
- Diğer cins lepistesler
- Molly türleri
- Platies türleri
- Gouramis türleri
5-Su Değişimi
Tüm balıklar akvaryumlarında su değişimine ihtiyaç duyarlar. Bu hobiciliğin unutulmaması gerekli olan en önemli şartıdır.
Akvaryumunuzun ve filtre sisteminizin profosyonelliğine göre değişkenlik gösterecektir tabi ki fakat en azından akvaryumunuzun haftada 1 defa fiziksel dip temizliğini yapmanızı tavsiye ederim. Dip çekiminden sonra eksilen su kadar daha önceden dinlendirmiş olduğunuz temiz suyu akvaryumunuza ilave edebilirsiniz. Dip çekimi için bazı akvaryum ekipmanlarına ihtiyaç duyacaksınız ve ben bunlardan önümüzde ki yazılarda bahsedeceğim. Sabırsız olan akvaristler yorum kutucukları aracılığı ile bilgi isteyebilirler.
6-Kum ve Akvaryum Temizliği
Her dip çekiminizde mutlaka kumunuzu aparat yardımı ile havalandırmanız gerekmektedir. Kumunuz iri taneli ise kumunuzun arasına balık dışkıları girecektir ve bunlarında dip çekiminde mümkün olduğunca temizlenmesi gerekmektedir. Elinizde yalnızca akvaryumunuzda kullandığınız süngerli aparat sayesinde akvaryumunuzun köşelerini iyice temizleyerek hafta boyunca daha kaliteli suda yüzüş keyfi balıklarınıza sunmuş olacaksınız. Su kalitesi balıklarınızın hayat standartlarının artmasına ve üretkenliklerinin de doğru orantıda etkilenmesine sebeptir.
7-Çiçek Vazosundan Akvaryum Olmaz
Çiçek vazosundan kastımız fanuslardır. Lepistesler ya da betta türü balıkların fanuslarda beslendiklerine çok şahit oluyoruz. Tamam bu balıklar çiçek vazoları gibi ortamlarda yaşayabilirler fakat bu durum bizim onları 3-4 litrelik sularda mahkum etme hakkımızın olduğunu kesinlikle göstermez.
Bir lepistes için en az 20 lt. lik bir akvaryum önerimdir…
8-Akvaryumunuzda Işık Kullanın
Akvaryumunuzda ışık kullanmalısınız. Işığınızın gün içinde belirli saatlerde açmanızın balıklarınıza faydası olacaktır. Bunun için zamanlayıcılardan yardım alabilirsiniz. Doğru zamanlayıcı cihazları için yorumlarda öneri isteyebilirsiniz. Gün içinde sabahdan akşama kadar doğrudan ışığa maruz kalamayan balıkların gelişiminde problemler olacaktır. Bu sebeple lepisteslerinizi ışıktan mahrum etmeyin ve onların dinlenmelerine müsaade edin.
9-Damızlık Kutusu / Yavruluk Edinin
Doğum yapacağını düşündüğünüz lepisteslerinizi diğer damızlıklarınızın yanından ayırabilirsiniz ve doğumdan sonra tekrar ana tankınıza alabilirsiniz. Bu sebeple yavruluk / damızlı kutusu edinmeyi ihmal etmeyiniz…
Kaynak: guppy-fish.com
[bs_notification type=”warning”]Warning! Bu sitedeki herhangi bir yazı, resim, makale, haber tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. İstediğiniz zaman www.sametsahin.com.tr bağlantısını kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz[/bs_notification]